Які двері вибрати?
Які двері вибрати?

Кожен, хто будує або ремонтує будинок, рано чи пізно повинен задати собі це питання:

Які вхідні двері вибрати? Зовнішні двері з ПВХ, алюмінію чи, можливо, сталі?

Існує багато стереотипних і поширених думок про те, який матеріал краще, а який гірше підходить для виготовлення вхідних дверей. Тому варто без упередження дивитися на об'єктивні властивості окремих матеріалів.

Зупинимося на тих, які особливо важливі для нормального функціонування зовнішніх дверей.

ІЗОЛЯЦІЯ ТЕПЛА

Зовнішні двері повинні забезпечувати хороший захист від втрат тепла. Коефіцієнт теплопровідності λ визначає теплоізоляційні властивості даного матеріалу. Чим менший коефіцієнт λ, тим менші втрати тепла.

  Алюміній   λ = 155
  Сталь   λ = 50
  XPS ( наповнювач дверної панелі )   λ = 0.35
  ПВХ ( HPL лист дверної панелі )   λ = 0.17

ПВХ безперечно, є найкращим ізолятором у цьому порівнянні, а алюміній – найгіршим. Через високу теплопровідність алюмінієві профілі повинні мати багатокамерну конструкцію і використовуються спеціальні терморозриви. Це істотно здорожує їх виготовлення.

Стальні рами не передбачають терморозриву, як наслідок стальні двері не відповідають актуальним нормам тепловтрат.

Чим більша монтажна ширина дверного профіля/полотна – тим краща ізоляція тепла.

ГЕРМЕТИЧНІСТЬ ТА ДОВГОВІЧНІСТЬ

Двері, що протікають, чи продуваються втрачають усі свої ізоляційні переваги, оскільки температура вільно обмінюється через витоки. Герметичність дверей визначається жорсткістю дверного полотна. Жорсткість визначається модулем Юнга. Це параметр, який дозволяє визначити напруги, при яких буде відбуватися деформація даного елемента. Чим більший модуль Юнга, тим більша сила потрібна для згинання або вм’ятини даного матеріалу.

З таблиці видно, що для згинання, наприклад, сталевого листа потрібно в три рази більше сили, ніж для згинання алюмінієвого листа такої ж товщини.

Вищевказаний параметр також перетворюється на довговічність з’єднання різьбових елементів, таких як петлі або шурупи. 

  Сталь   Е = 210 GPa
  Алюміній   Е = 70 GPa
  ПВХ   Е = 2,8 GPa
  HPL   Е = 13 GPa

З таблиці видно, що сталь утричі твердіша за алюміній і в сімдесять пять разів за ПВХ. 

Як наслідок ПВХ двері армуються сталевим профілем, що бере на себе всю жорсткість конструкції. 

Ще однією дуже важливою перевагою сталі є її міцність і твердість. Завдяки цьому елементи, вкручені в сталь, кріпляться стабільно і довго. Алюміній відносно м'який матеріал, що значно підвищує ризик «порвати» різьбу.

Вага дверного полотна (склопакет може важити до 100 кг) впливає на довговічність дверей. Важке дверне полотно створює навантаження на петлі, що скорочує термін їх служби. Нестійке кріплення петель є причиною так званого провисання стулки і, в перспективі, може пошкодити замки. 

Як наслідок заміна важкого склопакету дверним заповненням МАСКО суттєво покращує надійність дверей.

Використання дверей внутрішнього відкривання, також суттєво впливає на можливі деформації стулки і як наслідок на герметичність дверей.

КОЕФІЦІЄНТ ЛІНІЙНОГО РОЗШИРЕННЯ (α)

Двері (як і всі матеріали) розширюються і стискаються під впливом температури.

Поверхня темних дверей у жаркий день може нагріватися до 80°C. Взимку температура може опускатися до -25°С. Можна з упевненістю припустити, що максимальна річна амплітуда температури становить 100°C.

Іноді виникають термічні удари, наприклад, коли гроза з градом настає в жаркий день. Більшість будинків обладнуються кондиціонерами. У спекотний день різниця температур на поверхні дверей зовні і всередині становить до 50°С. Зовні матеріал розширюється набагато більше, ніж зсередини, і дверне полотно має тенденцію згинатися в так званий банан.

Це призводить до проблем із закриванням і відкриванням замків, може призвести до остаточної розгерметизації дверей, а в крайніх випадках може зробити неможливим їх відкрити або закрити.

Значення ΔL визначає, наскільки зміниться довжина 2-метрового елемента при різниці температур 100°C.

  ПВХ   α = 52   ΔL 10.4 мм
  Алюміній   α = 24   ΔL = 4.8 мм
  Сталь   α = 12   ΔL 2.4 мм
  HPL   α = 4   ΔL = 0.8 мм

Порівняння показує, що найбільш термостійким матеріалом є HPL, а найменш – ПВХ.

ПВХ рама та стулка на протязі року можуть деформуватись більш ніж на 10 см – саме тому важливо дотримуватись рекомендацій щодо армування стальним профілем відповідного січення, а також захист та стабілізацію стулки легким дверним заповненням з HPL ( накладна панель МАСКО ).

Метод розклинки дверного заповнення для мінімізації перенесення теплової деформації зовнішнього листа на дверну стулку.

Виготовлення дверей внутрішнього відкривання, а не на зовні!!!

Це пояснюється специфікою теплових деформацій стулок внутрішнього відкривання ( тип Z ) в порівнянні з стулкою зовнішнього відкривання ( тип Т ).

Алюмінієва рама і дверне полотно за рік можуть деформуватися більш ніж на 4.8 см. З цієї причини в алюмінієвих дверях необхідно використовувати технологічні процедури, спрямовані на обмеження впливу теплового розширення. А саме: демферуючий шар в дверній панелі чи стулку з компенсатором розширення панелі.

Також дуже важливо використовувати відповідний монтажний зазор, який дозволить дверям вільно працювати. Щоб зменшити проблеми з температурним розширенням дверей, всі виробники рекомендують захищати їх від прямих сонячних променів.

Бажано, щоб двері мали відповідний дах або були розміщені в ніші. Особливо це стосується темних дверей.

Захист поверхні дверей від прямого впливу ультрафіолету також продовжить термін їх служби та захистить від вицвітання ( в стосунку до дверей з сталі чи алюмінію ).

СТІЙКІСТЬ ДО АТМОСФЕРНИХ УМОВ

Як забезпечити щоб двері не деформувались під впливом температури і вологи. Були стійкі до УФ-випромінювання, спеки та морозу, не піддавалися корозії, не вимагали обтяжливого і дорогого догляду та фарбування.

ПВХ двері, білі чи в декорі плівками високої якості, достатньо міцні і стійкі до атмосферних умов. Спеціальне покриття з низькою адгезією дозволяють дуже легко мити двері за допомогою найпростіших засобів - води та рідини для миття посуду.

Алюмінієві двері, за умови якісного фарбування також достатньо міцні і стійкі до атмосферних умов. 

Стальні двері та традиційні в їх випадку декоруючі матеріали полотна, не довговічні до впливу атмосферних умов.

ЗАХИСТ ВІД ЗЛОМІВ та ШУМУ 

Пропозиція MACKO включає в себе можливість вибору дверної панелі з класами зламостійкості RC2, RC3, а також двері з коефіцієнтом звукоізоляції до 38 дБ. Небагато компаній-виробників дверей пропонують спеціальні двері з таким високим рівнем захисту. 

ПВХ двері за умови використання панелі з алюмінієвим листом та безпечним склопакетом можуть досягти клас зламостійкості RC2.

Алюмінієві двері за певних конструктивних умов можуть досягати RC3 а також певних класів пожаростійкості.

ДИЗАЙН

Широка палітра кольорів, різноманітність візерунків, скління та декоративного оздоблення та аксесуарів роблять пропозиції ПВХ та алюмінієвих дверей відповідними очікуванням найвибагливіших та оригінальних клієнтів.

Алюмінієві панелі мають значно більше можливостей в декорі поверхні. Адже ми можемо пофарбувати їх в довільний колір RAL чи спец декор, формуючи при цьому гладку ( поверхня делікатна щодо можливих пошкоджень чи плям від зовнішніх дотиків ), матову чи структурну поверхню ( що значно стійкіша до зовнішніх пошкоджень ).

Також на алюмінієвій поверхні панелі ми можемо формувати довільні декори у вигляді заглиблень ( пазів чи канавок ).

ВИГІДНА ЦІНА

ПВХ двері з легким та гарним HPL заповненням – це найвигідніша пропозиція щодо фасадних дверей за умов стандартних габаритів.

Алюмінієві двері з заповненям – пропозиція для тих кліентів хто має вищі очікування щодо надійності та довговічності, а також бажання більших габаритів дверного полотна.